SHETLAND OOIEN

DOELSTELLING

Fair Isle Unlimited bestaat uit Wilbert Frieling, Linda le Grand en Betty Stikkers uit de Gemeente Oss, 25 kilometer oostelijk van 's-Hertogenbosch.

Wij fokken Shetlands, Sherino's en Longwool Sherino's.

Wij importeerden onze eerste Shetlands met hun rijke kleurschakeringen en tekeningen in 1995 rechtstreeks uit Engeland, kort na de eerste introductie in Nederland.

De Shetland is een primitief ras, vrij klein, vruchtbaar en niet veeleisend en is zeer geschikt voor de hobby-fokker met belangstelling voor fijne tot zeer fijne (gekleurde) wol.

 

Wij importeerden 12 Shetlandooien en 1 ram. Wij hadden ervaring met Suffolks en Texelaars. Gaandeweg kwamen we erachter dat het houden en fokken van Shetland schapen van een heel andere orde is dan het fokken van welk ander ras ook en dat heeft te alles maken met kleurvererving en wolkwaliteit. Daarnaast heeft de Shetland een heel eigen karakter, het zijn allemaal persoonlijkheden en ze zijn buitengewoon pienter.

Linda le Grand heeft zich toegelegd op de kleurvererving en Betty Stikkers op de wolkwaliteit. Wilbert Frieling houdt de gezondheid van onze schapen in de gaten.

Tevens hadden wij ons als doel gesteld zoveel mogelijk diversiteit in het ras te behouden.

Na 20 jaar Shetlandschapen fokken kunnen we nu constateren dat onze wolkwaliteit zeer goed is. Ook de kleurvererving werpt zijn vruchten af. Fair Isle heeft een homogene katmoget groep, een gulmoget groep en daarnaast de hele kleuren moorit, zwart en grijs.

Wij hebben een vaste kudde fokrammen.

 

Het is jaarlijks een heel feest om fokgroepen samen te stellen.

De wolkwaliteit van onze dekrammen, zeker de donkere, is zeer goed.

 

Vragen en antwoorden over het houden van Shetlandschapen